OPIEKUNOWIE PRODUKTU: Orzech amerykański
ORZECH AMERYKAŃSKI, ORZECH CZARNY (nazwa naukowa: Juglans nigra l.)
Pozyskiwane jest w lasach stanów centralnych USA. Część bielasta o szerokości 3-7 cm wyraźnie oddzielona, biaława, poprzez żółtawą do szarej. Część rdzeniowa czekoladowa do fioletowo-brązowej z purpurowymi odcieniami i ciemnymi żyłkami. Usłojenie wyraźne bardzo dużych walorach dekoracyjnych. Orzech amerykański jest drzewem szybko rosnącym (roczny przyrost nawet do 1,1 m) lubi światło i przestrzeń, osiąga wysokość do 25-30 m. Cylindryczny pień jest zwykle regularny o długości do 15-18 m i średnicy do 1 m. Samodzielnie rosnące drzewa tworzą ogromne, kuliste korony. Orzech amerykański, podobnie jak jego europejski kuzyn, rodzi orzechy z silnie aromatyczną, grubą, zieloną okrywą. Łupina jest bruzdowana, podobnie jak u orzecha europejskiego, jednak znacznie twardsza i trudniejsza do otwarcia. Kora jest mocno porowata i bardzo ciemna, dzięki czemu drzewo zawdzięcza swoją nazwę – Orzech czarny.
Opis
TARCICA OBRZYNANA
Orzech amerykański – zastosowanie
Forniry; meble; podłogi; kolby karabinów i pistoletów; schody; instrumenty.
Dostępne wymiary
26 i 52 mm
Inne parametry i cechy
Sucha 8-12%; ciężar 640-750 kg/m3.