Kuchnia to niezwykłe miejsce każdego domu. Tu powstają najlepsze dania, tu kawa smakuje najlepiej, tu często przenosi się impreza z salonu. Aby nasza kuchnia to wytrzymała i cieszyła oko przez długie lata, warto zastanowić się nad odpowiednią powierzchnią roboczą- czyli wybrać solidny blat kuchenny. W tym wpisie postaramy się doradzić jaki blat wybrać, czym różnią się blaty z drewna klejonego od tych z drewna litego oraz jakie gatunki drewna najlepiej nadają się na blat kuchenny.

 

Blaty kuchenne drewniane: same plusy.

Drewno naturalne jest najczęściej wybieranym materiałem do budowy blatów w naszym kraju. Jest to materiał łatwy w obróbce i renowacji. Można go dowolnie przycinać, obrabiać, wielokrotnie odnawiać. Drewno charakteryzuje się niezwykłymi walorami estetycznymi, jest ciepłe i przyjemne w dotyku, ekologiczne i przy odpowiednim zabezpieczeniu przed wilgocią bardzo żywotne. To oczywiście plusy posiadania blatów drewnianych, natomiast musimy także pamiętać o małych minusach.

 

Blaty kuchenne drewniane z drewna klejonego czy litego?

Najpopularniejsze blaty kuchenne powstają ze sklejonych ze sobą lameli drewna – czyli blat klejony. Jest to najbezpieczniejszy i najtrwalszy wybór. Proces klejenia drewna równoważny i zmniejsza naturalne naprężenia włókien, przez co drewno nie wypacza się, nie skręca i nie pęka. Jeżeli myślisz o blacie na długi lata proponujemy wybór blatu klejonego.

 

Blaty kuchenne drewniane – z jakiego gatunku drewna?

Odpowiedni gatunek drewna z którego będzie wykonany nasz blat ma ogromne znaczenie. Poszczególne gatunki różnią się nie tylko kolorem, usłojeniem czy oceną, ale także twardością, co bezpośrednio przekłada się na trwałość powierzchni. Najlepszymi krajowymi gatunkami drewna są: buk, jesion i oczywiście dąb. Są to gatunki twarde, o wysokich walorach estetycznych oraz łatwe w obróbce. Coraz częściej w kuchniach pojawiają się blaty z drewna egzotycznego np. blaty iroko, dibetou czy amazaque to doskonały materiał na piękne i trwałe blaty.

 

Lakierowanie czy olejowanie? Czym wykończyć blaty kuchenne drewniane?

Wybór metody wykończenia powierzchni nie jest prosty. Każda z tych metod ma swoje plusy i minusy. Lakierowanie zabezpiecza blat przed wilgocią słabiej niż dobrze penetrujący olej, ale nadaje większej twardości, dzięki czemu nie ma konieczności odnawiania powierzchni co kilka miesięcy. Należy także pamiętać że blaty lakierowane są znacznie łatwiej palne. Olejowanie drewna wyciąga głębię jego koloru, dobrze chroni przed wilgocią oraz lepiej radzi sobie z wysokimi temperaturami niż lakier, natomiast przy olejowaniu drewno ciemnieje oraz należy pamiętać o cyklicznym powtarzaniu impregnacji.

 

Pielęgnacja blatu drewnianego
Blaty drewniane nie wymagają dużo pracy przy pielęgnacji, jeżeli będziemy pamiętali o tym, że drewno nie lubi wilgoci i nadmiernego ciepła. Dobrym pomysłem na dodatkowe zabezpieczenie drewna jest zastosowanie specjalnych ochronnych listew dyfuzyjnych nad piekarnikiem czy zmywarką, które ochronią blat przed ciepłem i wilgocią. Właściwe zabezpieczenie blatu przy zlewie i każdorazowe wycieranie blatu do sucha pozwoli nam się trwałością i pięknym wyglądem drewna przez długie lata.

 

W naszej ofercie znajdą Państwo:

  • blaty z lameli klejonych zarówno na długość jak i na szerokość; w wymiarach standardowych: grubość = 22, 34 i 40 mm; szerokość = 650 mm; długość = 3020 mm;
  • blaty z lameli klejonych wyłącznie na szerokość; w wymiarach standardowych: grubość = 22,34 i 40 mm; szerokość = 650 mm; długość maksymalna = 2500 mm ;
  • oferujemy również blaty w niestandardowych szerokościach i długościach, produkowane na zamówienie.