Chłodna jesień już trwa jakiś czas, przed nami mroźna zima. Temat palenia w piecach wraca, zaczyna się ponownie mówić w mediach o smogu, zadymieniu i ekologii. Ale co tak naprawdę możemy zrobić? W tym wpisie poruszymy temat sposobu palenia w piecu, przyjrzymy się wadom palenia tradycyjnego, czyli od dołu oraz poznamy bliżej metodę palenia od góry.
Metoda tradycyjna – palenie od dołu – co jest z nią nie tak?
Większość z nas zna tą metodę palenia i uważa że to jedyny „normalny” sposób rozpalania w piecu. Palenie od dołu polega na rozpaleniu niewielkiego ogniska na dole paleniska i dorzucaniu kolejnych partii opału na wierzch lub ułożeniu rozpałki na dole paleniska i załadowanie pieca opałem, a następnie podpalenie rozpałki, która zapala kolejne warstwy opału nad nią. Przy każdym dołożeniu opału powstaje dużo gęstego, duszącego dymu, ale ogień się przecież pali.
Więc co jest nie tak z tradycyjnym sposobem palenia? Odpowiedź jest prosta: ekologia, ekonomia i efektywność. Ponieważ podpałka rozpalona na dole podgrzewa wyższe warstwy opału jeszcze go nie zapalając, powoduje zmianę znacznej część paliwa w dym, czyli składniki lotne. Oznacza to, że w komin możemy puścić 30% składu węgla i nawet 70% składu drewna! Do tego zanieczyszczamy środowisko, komin i wnętrze kotła.
Palenie od góry – efektywniej znaczy lepiej!
Rozpalanie od góry jest jednym ze znanych nam sposobów na dużo czystsze i znacznie wydajniejsze spalanie węgla oraz drewna w naszych piecach i kotłach. Zasada jest ogólnie bardzo prosta i wystarczy odrobinę zmienić swoje nawyki, by oszczędzać i dbać o środowisko.
Zasada palenia od góry polega na przeniesieniu warstwy żaru z dolnego paleniska na górne palenisko, czyli odwrócenie kierunku palenia. Układamy warstwę drewna lub węgla na ruszcie dolnym, ok. 2/3 pojemności paleniska, następnie na wierzchu układamy warstwę rozpałki i tak przygotowany wkład podpalamy od góry. Podczas rozpalania, żar będzie schodził coraz niżej rozpalając następne warstwy. Dym powstający w warstwie jeszcze nie rozpalonej musi przejść przez żar, co powoduje jego prawie całkowite spalenie. Do komina dostają się dużo czystsze spaliny, powstaje dużo więcej ciepła, a sam proces palenia i wygaszania jest dużo dłuższy i wydajniejszy.
Źródło: www.czysteogrzewanie.pl
W jakich kotłach można palić od góry?
Palenie od góry może odbywać się w każdym urządzeniu grzewczym, które ma wlot powietrza pod ruszt a wylot spalin u góry paleniska. Według różnych danych jest to ok. 90 % domowych kotłów oraz wszystkie kominki domowe.
Źródło: www.czysteogrzewanie.pl
W ofercie Gdańskich Składów Drzewnych posiadamy poniższe materiały opałowe: