Drewniany blat wymaga szczególnej dbałości. Jeżeli chcesz, by wyglądał pięknie i elegancko przez wiele lat, musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach jego pielęgnacji. W tym artykule podpowiemy Tobie co zrobić, by blat zachwycał jak najdłużej.
PIERWSZY KROK – IMPREGNACJA
Najważniejszym krokiem po zakupie drewnianego blatu jest podjęcie decyzji o tym, w jaki sposób chcesz zaimpregnować blat, by zabezpieczyć go przed wilgocią czy ciepłem. Możesz zdecydować się na olejowanie lub lakierowanie.
OLEJOWANIE BLATU DREWNIANEGO
Blat olejowany wygląda bardzo naturalnie, uwydatnia kolor oraz usłojenie drewna. Olej wnikając głęboko w strukturę drewna, dobrze chroni je przed wilgocią i wysokimi temperaturami. Olejowanie pozwala drewnu swobodnie oddychać, nie pęka, nie łuszczy się ani nie odpryskuje, co zdarza się w przypadku lakierowanych blatów. Należy pamiętać, że olejowanie blatu należy powtarzać najlepiej 2 razy w roku, co możesz zrobić w łatwy sposób samodzielnie. Ogromnym atutem olejowania blatu jest to, że w przypadku zarysowań i innych uszkodzeń można odświeżyć blat tylko w tym jednym miejscu, bez konieczności poprawiania całego blatu.
LAKIEROWANIE BLATU DREWNIANEGO
Lakierowanie uwydatnia i podkreśla naturalny kolor drewna. Na rynku dostępne są lakiery matowe, półmatowe i z połyskiem. Lakierowany blat zdecydowanie łatwiej utrzymać w czystości. Lakier tworzy twardą powłokę ochronną, przez co blat jest bardziej odporny na zarysowania. Lakierowane powierzchnie są bardziej odporne na wilgoć, z kolei słabiej radzą sobie z wysokimi temperaturami (w wyniku tego mogą powstać nieestetyczne, białe ślady). Powierzchnie lakierowane należy odświeżać co kilka lat, ponieważ lakier z biegiem lat może się ścierać. Niestety wadą lakierowania jest to, że uszkodzenie powierzchni w jednym miejscu pociąga za sobą konieczność ponownego polakierowania jej w całości.
MINIMALIZUJEMY RYZYKO USZKODZENIA BLATU
Drewniane blaty w kuchni czy łazience są ciągle narażone na kontakt z produktami, które mogą je poplamić, z ostrymi narzędziami czy detergentami. By uchronić swój blat przed poważnymi uszkodzeniami musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- Czyszcząc blat pamiętaj, by używać lekko wilgotnej szmatki i wycierać go do sucha.
- Jeżeli na drewniany blat wyleje się woda lub inny płyn, należy szybko wytrzeć go do sucha, w przeciwnym razie zachlapane drewno może napęcznieć.
- Pielęgnuj drewno delikatnymi, ekologicznymi środkami czyszczącymi.
- Pamiętaj, by nie stawiać na blat gorących naczyń, po których może na nim powstać nieestetyczny ślad. Koniecznie stosuj podkładki pod gorące naczynia.
- Pamiętaj, by niczego nie kroić bezpośrednio na drewnianym blacie. Łatwo ulegnie uszkodzeniu, a ślady powstałe np. po ostrym nożu z czasem mogą ciemnieć i pleśnieć. Koniecznie korzystaj z deski do krojenia.
Jeżeli na blacie pojawią się widoczne uszkodzenia i ślady, spróbuj najpierw usunąć je domowymi sposobami. Wiele metod, które uratują Twój blat po różnych, niespodziewanych sytuacjach, znajdziecie w tym artykule na stronie urzadzamy.pl -> Jak usunąć plamy z drewna?