Stół to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni, jadalni lub salonu. Wokół niego gromadzi się cała rodzina, aby wspólnie spożywać posiłki i celebrować ważne chwile. To mebel, który pełni przede wszystkim funkcję użytkową. Dlatego jest szczególnie narażony na uszkodzenia mechaniczne oraz wilgoć. Dlatego tak ważny jest wybór surowca do jego produkcji. Jakie drewno na stół wybrać: liściaste, iglaste, z drewna krajowego, a może egzotycznego? Sprawdź!

Czy drewno to dobry surowiec do produkcji stołów i blatów?

Zakup stołu to inwestycja na wiele lat. Dlatego wiele osób decyduje się na drewno, które jest wyjątkowo trwałe i łatwe w obróbce. Ma też wiele innych zalet: jako naturalny surowiec jest ekologiczne i doskonale nadaje się do recyklingu. O tym, że świetnie prezentuje się w każdym pomieszczeniu, niezależnie od jego przeznaczenia, chyba nie musimy nikogo przekonywać. Z drewna najczęściej powstają stoły jadalniane, kuchenne, stoliki kawowe, blaty robocze, a także stoły restauracyjne i lady przeznaczone do serwowania posiłków.

Jakie drewno na stół? Najlepsze gatunki drewna

Wybór gatunku drewna ma kluczowe znaczenie przy produkcji stołu. Wpływa nie tylko na kolor i usłojenie, ale przede wszystkim trwałość mebla. Świetnym materiałem do produkcji stołów jest tarcica liściasta oraz np. drewno egzotyczne. Choć w branży stolarskiej wykorzystuje się również tarcicę iglastą, większą popularnością cieszy się drewno pochodzące z drzew liściastych. Najchętniej wybierany jest rodzimy dąb, buk lub jesion, a także egzotyczny orzech amerykański, drewno teakowe i okume. Przyjrzyjmy się bliżej najpopularniejszym gatunkom drewna na stół.

Stół z drewna dębowego

Dąb to nie tylko jedno z najbardziej rozpowszechnionych drzew w Polsce i Europie, ale także najchętniej stosowany surowiec w branży meblowej. Drewno pochodzące z tego drzewa jest twarde, a dzięki temu wyjątkowo wytrzymałe i odporne na ścieranie. Wyróżnia się ciepłą barwą oraz charakterystycznym usłojeniem i porowatą strukturą. ZOBACZ BLATY DĘBOWE

Stół bukowy

Buk to, podobnie jak dąb, jedno z najchętniej wykorzystywanych drzew w branży meblarskiej. Drewno bukowe wyróżnia się dużą twardością, ale jest wrażliwe na wilgoć i działanie innych warunków atmosferycznych. Może mieć różne barwy: od lekko różowawej po fioletową, a nawet czerwonawą. ZOBACZ BLATY BUKOWE

Stół z drewna teakowego

Drewno teakowe pochodzące z drzew naturalnie występujących na terenie Azji, charakteryzują się dużą odpornością na działanie czynników zewnętrznych. Drewno teakowe jest średnio twarde – dzięki temu doskonale nadaje się do obróbki. Wyróżnia się piękną, złotobrązową barwą. SPRAWDŹ TARCICĘ TEAK

Stół z orzecha amerykańskiego

Orzech amerykański pochodzi z terytorium Ameryki Północnej. Wyróżnia się charakterystyczną barwą: od jasnobrązowej po czekoladową. Drewno pochodzące z tego drzewa jest umiarkowanie twarde. Dzięki temu jest łatwe w obróbce i doskonale nadaje się do produkcji stołów i mebli. Nadaje meblowi prestiżowego wyglądu. SPRAWDŹ ORZECH AMERYKAŃSKI

Drewniany stół a aranżacja wnętrza

Drewniany stół doskonale sprawdzi się we wnętrzach urządzonych w stylu skandynawskim, rustykalnym, prowansalskim czy orientalnym. Ale nie tylko! Drewniany blat z metalowymi nogami będzie idealnym dopełnieniem wnętrz w stylu loftowym czy industrialnym.

Drewno ociepla wnętrze i wprowadza przytulny klimat do pomieszczeń. Doskonale współgra z innymi materiałami takimi jak szkło czy beton. Dostępne jest w wielu odcieniach: od mlecznobiałego po ciemnobrązowy i czerwonawy.

Impregnacja i czyszczenie stołu drewnianego

Drewno to jeden z najszlachetniejszych i najchętniej wybieranych materiałów do produkcji mebli do kuchni, salonu czy jadalni. Wiele osób zastanawia się jednak, czy drewno na stół wymaga impregnacji? Do zabezpieczenia blatu niezbędny będzie zakup specjalnych środków impregnujących przeznaczonych do danego rodzaju drewna, najczęściej w postaci lakieru lub oleju.

Profesjonalne środki ochrony drewna skutecznie zabezpieczają powierzchnię przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz trudnymi do usunięcia plamami po jedzeniu lub innych substancjach. Co może być zagrożeniem dla drewna? Choćby mokra szklanka! Warto pamiętać, że drewno, niezależnie od gatunku, nie lubi wilgoci.

Dlatego każdą plamę po wodzie, kawie, herbacie lub innym napoju należy natychmiast wytrzeć. Do czyszczenia odpowiednio zaimpregnowanego stołu wystarczą: delikatnie zwilżona ściereczka oraz sucha szmatka. Nie wolno stosować żadnych detergentów oraz środków chemicznych! Tego typu produkty mogą spowodować nieodwracalne lub trudne w naprawie (i bardzo kosztowne) szkody. Odpowiednio zabezpieczone drewno na stół będzie służyć przez wiele lat.