Ciepłe dni już za nami, a jesień zawitała do nas na dobre. W większości miast zaczął się już sezon grzewczy, a mieszkańcy domów rozpoczynają przygotowania do zimy. Jaki opał kupić? Na co zwracać szczególną uwagę i czy rozsądnym jest sugerowanie się tylko najniższą ceną?

W tym wpisie postaramy się przybliżyć tematykę jakości opału. Oszczędności wynikających z paliw wysokiej jakości i bezpieczeństwa oraz komfortu użycia najpopularniejszych paliw stałych.

Dlaczego nie warto stosować opału niskiej jakości?

Stosowanie niskiej jakości opału wiąże się nie tylko z wydzielaniem większej ilości zanieczyszczeń do atmosfery, ale może okazać się destrukcyjne w dłuższej perspektywie dla naszego kotła. Długotrwałe odkładanie się osadów ze spalania niskiej jakości paliwa może doprowadzić do przepalania się ścian kotła, co może wiązać się z rozszczelnieniem i natychmiastową koniecznością wymiany pieca.

Bardziej zaawansowane kotły, wyposażone w systemy zasypu i podajnik opału, np.: ekogroszku, mogą dużo szybciej odczuć konsekwencje taniego paliwa. Gromadzenie się osadów, zanieczyszczenia stałe, np.: kamienie lub miał węglowy to najczęstsze przyczyny awarii systemu podawania.

Godząc się na niskiej jakości opał musimy pamiętać że w perspektywie kilku lat nasz piec może mocno ucierpieć w wyniku korozji. Dzieje się tak w przypadku paliwa o zbyt dużej wilgotności. W czasie spalania gromadzi się ona na ściankach kotła powodując rozszerzające się ogniska korozji, a co prowadzi do konieczności wymiany kotła szybciej niż przewidywaliśmy.

Jakość opału – na co zwracać uwagę?

Jeżeli chcemy uniknąć kosztownych napraw lub w ostateczności wymiany kotła na nowy, musimy zaopatrywać się w wysokiej jakości opał. Kilka naszych rad na co zwracać szczególną uwagę.

Jakość opału – Ekogroszek:

Kupując ekogroszek zwracajmy uwagę w szczególności na jego deklarowaną kaloryczność oraz czystość. Dobrej jakości ekogroszek jest kaloryczny, powyżej 20 000 kJ/kg oraz dokładnie płukany – czyli pozbawiony jest niszczącego system podajnikowy miału węglowego. Jest także bardziej komfortowy w eksploatacji, nie pyli przy zasypie. Kolejnym elementem jest sposób jego przechowywania i zapakowania. Dobrej jakości węgiel jest pakowany przez producenta w szczelne 25kg worki. Gwarantuje nam to niewielką wilgotność surowca, co bezpośrednio przekłada się na jakość jego spalania oraz wygodę transportu i zasypu. Ostatnim elementem jest oczywiście czystość węgla, czyli pozbawienie go niepalnych części stałych jak kamienie.

Jakość opału – Drewno opałowe:

Jakość drewna opałowego jest tak samo ważna jak jakość każdego innego paliwa stałego. Najważniejszym parametrem jest oczywiście jego wilgotność. Czym suchsze jest drewno kominkowe tym większą kaloryczność posada, wydziela mniej pary wodnej- która odpowiada za korozję, dymu, spala się równomiernie stosunkowo niewielkim płomieniem oraz daje dużo więcej ciepła niż drewno wilgotne. Wysoka jakość spalanego drewna przekłada się bezpośrednio na wydajność spalania ale także na niewielkie odkładanie się osadów w kotle i kominie oraz niewielką ilość popiołu. Najlepsze gatunki drewna opałowego to twarde drewno liściaste, takie jak buk, jesion i oczywiście dąb.

Jakość opału- Brykiet kominkowy:

Jest to stosunkowo nowa forma paliwa stałego. Najlepszej jakości brykiet drzewny powstaje z wiórów i trocin dębowych i bukowych. Charakteryzuje się wysoką kalorycznością, wysokim stopniem sprasowania, niską wilgotnością oraz niewielką ilością popiołu. Brykiet kominkowy jest wydajniejszy w spalaniu niż drewno i pali się od niego dłużej. Pamiętaj że brykiet z łatwością chłonie wilgoć, dlatego zawsze zwracaj uwagę na jakość jego przechowywania u dostawcy jaki i w domu.

Pamiętaj, wysoka jakość opału to nie tylko korzyść dla środowiska, to korzyść dla Ciebie i Twojego portfela!

W naszych składach GSD – Gdańskie Składy Drzewne – znajdziesz najwyższej jakości materiał opałowy: SPRAWDŹ OFERTĘ